Co zjecie w naszej restauracji?
menu zielonego pieca
W Zielonym Piecu serwujemy regionalne smaki Górnych Łużyc w nowoczesnym wydaniu. Nasze menu to połączenie lokalnych produktów, tradycyjnych receptur i autorskich pomysłów szefa kuchni.

Kartacze z szarpanym żeberkiem wieprzowym
62
Creme fresh z musztardą francuską, oliwa szczypiorkowa, oliwa dyniowa, okrasa z boczku
Pikantne żeberka długopieczone
72
Opiekane ziemniaki z czosnkiem i ziołami, ogórek piklowany z miodem i chilli, sos bbq z wędzoną śliwką
Filet z kaczki
72
Kopytka smażone na maśle, boczniak królewski, palona szalotka, sos śliwkowy na winie, puree dyniowe
Sałata z polędwiczkami z kaczki
54
Mix sałat, pomidorek cherry, mus z buraka, kasztany, wiśnia, vinaigrette
Schab marynowany w maślance
59
Puree ziemniaczane, zasmażana kiszona kapusta
Pierogi łużyckie
43
Ziemniak, twaróg wędzony, oliwa szczypiorkowa, karmelizowana cebulka, śmietana
Filet z kurczaka pod sosem grzybowym
59
Ziemniak z ogniska, grzyby leśne, chrust z pora, mozzarella
Gołąbek z jagnięciną
62
Kasza gryczana, karmelizowana cebulka, natka pietruszki, boczek, mus borowikowy, surówka z pora z jabłkiem i czerwonym pieprzem
Gulasz z jelenia z plackami ziemniaczanymi
69
Kasztany, ogórek kiszony, śmietana, oliwa szczypiorkowa
Pstrąg z pesto z łużyckich ziół
69
Ziemniak z ogniska z masłem ziołowo-czosnkowym, gzik, mix sałat

Plince gryczane
39
Kurki na maśle, gzik, oliwa czerwona, natka pietruszki, panko
Tatar wołowy
52
Ogórek kiszony, cebula, kurka marynowana, jajko przepiórcze, majonez truflowy, chips chlebowy


Rosół z trzech mięs
26
Kurczak, wołowina, kaczka, domowy makaron, marchewka, natka pietruszki
Żurek z jajem
29
Boczek, seler, łopatka wieprzowa, biała kiełbasa, chleb własnego wypieku
Knedle ze śliwkami
32
Kwaśna śmietana, panko, cukier trzcinowy
Nuggetsy z kurczaka
29
Podawane z puree oraz surówką z buraczków
Fondant czekoladowy
35
Konfifitura wiśniowa, lody waniliowe, owoce sezonowe, kruszonka
CIASTO DNIA
Espresso
12
Espresso doppio
16
Americano - czarna / z mlekiem
13 / 14
Cappuccino
18
Cafe Latte Macciatto
18
Pumpkin Spice Latte
21
Herbata rozgrzewająca
22
Rozmaryn, cytrusy, miód, goździki, dzika róża, imbir, kora cynamonu
Jesienny napar z rokitnika
22
Rokitnik, miód, imbir, suszone jabłko i gruszka
Grzane wino
22
Według naszej receptury, podawane z goździkami i przyprawami korzennymi
Biała dama
29
aksamitny i kremowy koktajl na bazie rumu i wódki z delikatnym aromatem migdałów
Lawendowe pole
32
słodko-kwaśny, orzeźwiający koktajl z nutą lawendy, zbudowany na bazie ginu blackberry
Poławiacz pereł
30
słodki, tropikalny koktajl o perłowych refleksach
Duch zamku (shot)
18
delikatny, kokosowy, aksamitny
Wiśnia w mięcie
29
świeży i aromatyczny | alternatywa dla klasycznego mohito
Mojito
28
rum | limonka | mięta | cukier brązowy | lód | woda gazowana
Aperol Spritz
34
Aperol | Prosecco | pomarańcza | woda gazowana
Martini Pornstar
34
wódka waniliowa | Prosecco | marakuja | wanilia | limonka
Whisky Sour
28
whisky | syrop cukrowy | sok z cytryn | białko jajka
Espresso
12
Espresso doppio
16
Americano - czarna / z mlekiem
13 / 14
Cappuccino
18
Cafe Latte Macciatto
18
Pumpkin Spice Latte
21
Herbata rozgrzewająca
22
Rozmaryn, cytrusy, miód, goździki, dzika róża, imbir, kora cynamonu
Jesienny napar z rokitnika
22
Rokitnik, miód, imbir, suszone jabłko i gruszka
Grzane wino
22
Według naszej receptury, podawane z goździkami i przyprawami korzennymi

