Czy da się zakochać w pierogach od pierwszego kęsa? Jeśli mówimy o pierogach łużyckich z wędzonym twarogiem, odpowiedź jest tylko jedna: zdecydowanie tak!
To nie jest kolejne „inspirowane danie” – to autentyczny smak regionu Górnych Łużyc, zamknięty w delikatnym cieście. W środku znajdziesz ziemniaki, cebulę i wędzony twaróg, który wnosi do potrawy wyrazisty, lekko dymny charakter. Całość wieńczy aksamitna śmietana i nasza szczypiorkowa oliwa, która dodaje świeżości i koloru.
Ten przepis nie próbuje naśladować klasyki – on ją tworzy na nowo. Z pasją, lokalnymi produktami i wyczuciem smaku. Efekt? Goście wracają po nie raz za razem, a pochwały kończą się dopiero po ostatnim kęsie.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś – czas nadrobić! Ale uwaga: to może być kulinarna miłość od pierwszego spotkania.
Udostępnij:
Poprzedni
Z Doliny Pereł prosto do Zielonego Pieca – rejs i rabat na pyszny obiad! #kopia
Następny
Policzki wołowe, które rozpływają się w ustach #kopia
Restauracja Zielony Piec to idealne miejsce na kulinarną przerwę podczas wizyty w Zamku Czocha, Jeleniej Górze, Świeradowie czy innych okolicznych atrakcjach.