Jesień to czas bogactwa aromatów i ciepłych dań, które rozgrzewają w chłodniejsze dni. W naszym nowym menu znajdziecie propozycje, które pachną lasem, przypominają tradycyjne receptury, ale podane są w nowoczesnym, autorskim wydaniu.
Żurek z jajem
Nasz żurek na zakwasie to klasyka, która zawsze cieszy się ogromną popularnością. Gotowany z boczkiem, łopatką wieprzową i białą kiełbasą, podawany z jajkiem i chlebem własnego wypieku. Aromatyczny, sycący i pełen domowego charakteru – idealny na jesienne popołudnie.
Gołąbek z jagnięciną
Autorska interpretacja tradycyjnego gołąbka – z kaszą gryczaną, karmelizowaną cebulką, natką pietruszki i boczkiem, dopełniona musem borowikowym oraz świeżą surówką z pora, jabłka i czerwonego pieprzu. Smak jesieni zamknięty w jednym daniu, które zachwyci miłośników kuchni regionalnej i tych, którzy lubią odkrywać nowe połączenia.
Pikantne żeberka długopieczone
Długo pieczone żeberka podawane z ziemniakami opiekanymi z czosnkiem i ziołami, ogórkiem piklowanym z miodem i chili oraz sosem BBQ ze śliwką wędzoną. To prawdziwie jesienne, treściwe danie z nutą słodyczy i delikatną pikantnością.
Kartacze z szarpanym żeberkiem wieprzowym
Kartacze, czyli regionalny akcent z Podlasia, serwujemy w naszej jesiennej wersji – nadziewane szarpanym żeberkiem wieprzowym, z musem musztardowo–chrzanowym, oliwą dyniową i okrasą z boczku. Połączenie tradycji z wyrafinowanym smakiem.
Filet z kaczki
Danie dla koneserów – delikatny filet z kaczki, podany z kopytkami smażonymi na maśle, boczniakami królewskimi i paloną szalotką. Całość dopełnia sos śliwkowy na winie i puree dyniowe – jesień na talerzu w najpiękniejszej odsłonie.
Nowe menu jesienne w Zielonym Piecu to kompozycja smaków, które łączą tradycję kuchni regionalnej z nowoczesną kreatywnością naszego Szefa Kuchni.




